FAQs

1Πόσο καιρό μετά απο μια μαστεκτομή μπορούμε να κάνουμε το τατουάζ της θηλής, οποιοδήποτε άλλο τατουάζ στην περιοχή του στήθους η πάνω σε ουλή;

Συνήθως 6 με 12 μήνες μετά την τελευταία επέμβαση ειναι ένα καλο χρονικό διάστημα. Ο γιατρός σας, όμως, είναι αυτός που θα απαντήσει σε αυτήν την ερώτηση και θα μας δώσει την έγκριση να προχωρήσουμε σε δερματοστιξία. Καλό θα είναι οι επεμβάσεις να έχουν τελειώσει, και η περιοχή να έχει επουλωθεί πλήρως.Αυτό εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος, τις τομές, την ηλικία κ.α.

Σε γενικές γραμμές, καταλαβαίνουμε ότι μια ουλή έχει επουλωθεί όταν εχει πλέον λεπτύνει αρκετά, και το χρώμα της από ροζ η κόκκινο, έχει γίνει λευκό.

Σίγουρα, αν γίνονται ακόμα χημειοθεραπείες ή ακτινοβολίες, θα πρέπει να έχουν περάσει 12 μήνες μετά την τελευταία θεραπεία ή ακτινοβολία.

2Πόση ώρα διαρκεί η συνεδρία;
Συνοπτικά :

Το ραντεβού διαρκεί από 2 έως 3 ώρες, ενώ η εφαρμογή διαρκεί περίπου 30 λεπτά (40 λεπτά για δύο στήθη). Χρειάζονται 3 συνεδρίες για την ολοκλήρωση του τατουάζ.

Με περισσότερες λεπτομέρειες:

Το medical tattoo της αρεόλα και της θηλής γίνεται σε τρία ραντεβού, ανά 1 μήνα.

Το πρώτο ραντεβού είναι το πιο σημαντικό, γιατί είναι το ραντεβού της γνωριμίας.Μετά από τους μήνες ή και χρόνια ταλαιπωρίας, είναι πολύ σημαντικό, για εμένα, να προσφέρω πρώτα τη γαλήνη στον πελάτη μου.Θα γνωριστούμε για να δούμε εάν μιλάμε την ίδια γλώσσα για αρχή, θα ακούσω την ιστορία σας, θα καταγράψουμε το ιατρικό σας ιστορικό, και θα καταλάβω ακριβώς τι περιμένετε από το δικό σας medical tattoo.

Θα συζητήσουμε το χρώμα, το σχήμα, το μέγεθος, τα «θέλω» σας. Η μέτρηση θα γίνει ανάλογα με την μορφολογία του σώματος σας και το προσωπικό σας γούστο.Αυτό απαιτεί χρόνο, και κυρίως ηρεμία.

3Ποια είναι η διαδικασία και γιατί χρειάζονται 3 συνεδρίες;

Στο πρώτο ραντεβού θα γνωριστούμε, θα ακούσω την ιστορία σας, θα καταγράψουμε το ιατρικό σας ιστορικό, και θα καταλάβω ακριβώς τι περιμένετε από το δικό σας medical tattoo.

Θα συζητήσουμε το χρώμα, το σχήμα, το μέγεθος, τα «θέλω» σας.Αφού έχουμε συμφωνήσει σε όλα, τοποθετούμε μία κρέμα μουδιάσματος για 20 λεπτά.(Η αλήθεια είναι πως τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται, διότι η περιοχή του στήθους μετά από τέτοιες επεμβάσεις είναι μουδιασμένη για περίπου ένα χρόνο. Όμως για να απολαύσουμε την διαδικασία χωρίς την παραμικρή δυσφορία, το προτιμάμε.)

Το δέρμα κάθε ανθρώπου είναι μοναδικό, όπως και τα δακτυλικά αποτυπώματα.

Στο πρώτο ραντεβού θα δούμε πώς αντιδρούν τα χρώματα στο δέρμα σας. Ένα ροζ χρώμα στο δικό μου δέρμα μπορεί να βγει ροζ ανοιχτό, ενώ στο δικό σας ροζ σκούρο.Από την εμπειρία μου, μπορώ να καταλάβω τι χρώμα χρειάζεται για το επιθυμητό αποτέλεσμα, όμως πάντα προχωράμε προσεκτικά.Σεβόμαστε το δέρμα, τις τυχόν αλλαγές του, και ξεκινάμε από ένα απαλό χρώμα, σκουραίνοντας το στο επόμενο ραντεβού εάν το επιθυμούμε.

Στο πρώτο ραντεβού βάζουμε τα θεμέλια του τελικού αποτελέσματος.

Να σημειώσουμε πως άν το υγιές δέρμα διατηρεί το 80% ενός τεχνικού χρώματος μετά την επούλωση του, το ταλαιπωρημένο δέρμα θα διατηρήσει μόνο το 40 – 50% του χρώματος.

Γι’ αυτό μετά από ένα μήνα, συναντιόμαστε για να τελειοποιήσουμε το πρώτο ραντεβού.Στο δεύτερο ραντεβού ενισχύεται το χρώμα της θηλής/ουλής ανάλογα με το χρώμα που έχει παραμείνει.

Μπορούμε να διαφοροποιήσουμε το αρχικό χρώμα, και ένα ροζ να γίνει πιο σκούρο, πιο ανοιχτό η πιο καφετί. Έχοντας «ζήσει» την αρχική σας επιλογή για περίπου 15 μέρες (Οι αρχικές 15 μέρες είναι η φάση επούλωσης και έτσι δεν διακρίνεται το τελικό χρώμα), θα ξέρετε ακριβώς τι σας αρέσει και θέλετε να κρατήσετε και τι δεν σας αρέσει και θέλετε να διορθώσουμε.Όλα είναι πιθανά στο δεύτερο ραντεβού.

Το τρίτο ραντεβού, είναι για τις λεπτομέρειες που θα τελειοποιήσουν το αποτέλεσμα.

Οι 3 συνεδρίες ισχύουν συνήθως και για τα tattoo πάνω σε ουλή, για κάλυψη λεύκης/vitiligo.Το δεύτερο ραντεβού,σε έναν μήνα μετά το πρώτο,με επουλωμένο δέρμα, μας δίνει τις οδηγίες για τα επόμενα ραντεβού, εάν χρειαστούν.

4Θα φαίνεται η θηλή μου από το πρώτο ραντεβού;

Συνοπτικά : Θα φαίνεται, αλλά δεν θα είναι στην τελική της μορφή.

Με περισσότερες λεπτομέρειες :

Ναι, θα φαίνεται, αλλά παραμένει ένα προσχέδιο, σε κοκκινισμένο δέρμα. Η θηλή που θα φαίνεται μετά την επούλωση του πρώτου ραντεβού είναι το 50% του τελικού αποτελέσματος.

Στο τέλος του πρώτου ραντεβού, και όπως επισημαίνω πάντα από την αρχή, το αποτέλεσμα δεν φαίνεται να είναι αυτό που συζητήσαμε και πολλές φορές, απογοητεύει ή μπορεί και να τρομάξει.Η περιοχή είναι κόκκινη, το δέρμα πονεμένο από το ελαφρύ γδάρσιμο και έτσι τα χρώματα φαίνονται αλλοιωμένα.

Αυτό γίνεται γιατί τα χρώματα που επιλέγουμε είναι συνήθως απαλά ροζ, μπεζ, η ανοιχτά καφέ.Όταν εισχωρήσει η βελόνα του μηχανήματος στο δέρμα για να τοποθετήσει στις πάνω στοιβάδες του δέρματος (epidermis) τις ανοιχτόχρωμες χρωστικές, δημιουργείται ένας ερεθισμός. Η άμεση αντίδραση του τέλειου μηχανήματος που είναι το σώμα μας, είναι να στείλει αίμα στην περιοχή.  Όταν το σώμα τραυματιστεί και αρχίσει να αιμορραγεί, η αιμορραγία σταματά όταν σχηματίζεται θρόμβος.Η διαδικασία του σχηματισμού θρόμβων ονομάζεται πήξη.Έτσι το αίμα συγκρατείται σταθερά στο σημείο του κοψίματος και κλείνει η πληγή.

Ο λόγος που χρειάζονται πάνω από 2 ραντεβού είναι απλά ότι το αίμα υπερισχύει από τις απαλές χρωστικές που βάλαμε. Το αίμα «σπρώχνει» προς τα έξω αυτό που θεωρεί ακαθαρσία ή μικρόβιο το οποίο θα μπορούσε να εισχωρήσει βαθύτερα στο δέρμα, απειλώντας εσωτερικά όργανα.Το μελάνι, αφού δεν παράγεται από το σώμα μας, σαν ξένο σώμα, θεωρείται και αυτό απειλή. . Σε κάθε ραντεβού το δέρμα θα κρατάει λίγο παραπάνω χρώμα μέχρι να φτάσουμε στο αποτέλεσμα που θέλουμε.

Όταν περάσουν οι μέρες επούλωσης, θα διακρίνεται όλο και περισσότερο το χρώμα που διαλέξαμε, αυτό που τοποθετήσαμε στην επιδερμίδα, και θα φαίνεται πλέον σε διαφάνεια.

Χρειάζεται λίγη υπομονή, και πολλή εμπιστοσύνη στον επαγγελματία τατούερ σας.

Μετά την επούλωση του δεύτερου ραντεβού θα φαίνεται η αρεόλα και η θηλή, αν και θα τελειοποιηθεί με το τρίτο και τελευταίο ραντεβού.

Κάποιες -επίμονες- ουλές μπορεί να χρειαστούν παραπάνω από τρία ραντεβού, αλλά αυτό θα φανεί μετά την επούλωση του πρώτου ραντεβού.

5Πονάει;

Όχι, δεν πονάει.Η αντοχή του κάθε ανθρώπου είναι διαφορετική και ανάλογα με την χειρουργική επέμβαση που έχει προηγηθεί, η αίσθηση του πόνου στο συγκεκριμένο σημείο μπορεί να διαφέρει.

Από την εμπειρία μου, η περιοχή του στήθους μετά από μαστεκτομή ανακτά την αίσθηση της μετά από ένα,δύο ή και τρία χρόνια. Αυτός είναι ο πρώτος λόγος που τις περισσότερες φορές, δεν υπάρχει καμία αίσθηση πόνου κατά την διάρκεια της διαδικασίας.Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί επεμβαίνουμε στις επιφανειακές στρώσεις του δέρματος, στην επιδερμίδα (epidermis), όπως επιβάλλεται στη δερματοστιξία.

Η αίσθηση της βελόνας κατά την διάρκεια της συνεδρίας είναι μηδαμινή κι η μοναδική αίσθηση που έχουμε μετά τη διαδικασία,  για περίπου 10 λεπτά, μοιάζει με απαλά τσιμπηματάκια, όπως όταν έχουμε καεί από τον ήλιο.

Ο τρίτος λόγος, κι ο τελευταίος, είναι ότι λίγα λεπτά νωρίτερα τοποθετούμε μία αρκετά δυνατή, φαρμακευτική κρέμα που μουδιάζει το σημείο.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις ουλές.

6Πόσο διαρκεί η επούλωση;

Συνοπτικά : Από 8 μέρες έως 1 μήνα.

Με περισσότερες λεπτομέρειες :

Τα κύτταρα μας αναπαράγονται περίπου μέσα σε τρεις εβδομάδες. Πιο επιστημονικά : Η επιδερμίδα είναι ένας μεταβολικά ενεργός ιστός. Τα κερατινοκύτταρα που παράγονται στη βασική στοιβάδα κινούνται προς τα πάνω, προς την εξωτερική επιφάνεια. Έτσι μέσω της διαδικασίας turn-over τα κερατινοκύτταρα αλλάζουν τη δομή τους και τις φυσιολογικές τους λειτουργίες. Ένας κύκλος της διαδικασίας turn-over διαρκεί περίπου 28 ημέρες.

Με απλά λόγια, το υγιές δέρμα θα επουλωθεί από ένα tattoo σε οχτώ μέρες περίπου. Σε δύο με τέσσερις μέρες θα έχει κάνει κακάδι, σε τέσσερις με έξι μέρες αυτό το κακάδι σιγά-σιγά ξεφλουδίζει και απομακρύνεται από το δέρμα, και σε έξι με οκτώ μέρες το δέρμα από γυαλιστερό γίνεται ξανά ματ όπως στο υπόλοιπο σώμα μας.

Στο ταλαιπωρημένο δέρμα η σε μία ουλή, μπορεί να επουλωθεί σε 15 με 20 μέρες.

Να μην ξεχάσουμε πως το τατουάζ είναι μία επιφανειακή διαδικασία.Έτσι δεν χρειάζεται μεγαλύτερο χρόνο επούλωσης.

7Πως πρέπει να φροντίσω την περιοχή μετά το medical tattoo;

Επειδή τα κύτταρα μας αναπαράγονται κάθε τρεις εβδομάδες περίπου, πρέπει να φροντίζουμε το τατουάζ μας αυτό το χρονικό διάστημα.Υπάρχουν πολλές κρέμες στην αγορά, όπως η pepanthol, και άλλες «ειδικές» κρέμες για τατουάζ.Όλες καλές είναι.Προσωπικά, προτιμώ την βαζελίνη.Υπήρξε μια φήμη πριν κάποια χρόνια ότι η βαζελίνη θαμπώνει τα χρώματα.Τα τελευταία 17 χρόνια που δουλεύω με βαζελίνη, δεν έχω παρατηρήσει κάτι τέτοιο. Όμως, ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΟΥΛΩΤΙΚΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΚΡΕΜΕΣ (πχ fucidine/fucicord κτλ.).Η δουλειά τους είναι να καθαρίζουν την πληγή, ροκανίζοντας την τραυματισμένη περιοχή για να βοηθήσει την αναπαραγωγή υγιούς ιστού.Άρα, ροκανίζει και το χρώμα, εξαφανίζοντας έτσι το τατουάζ μας.Μπορεί να επουλώνεται το δέρμα πιο γρήγορα, αλλά έτσι προστίθενται ραντεβού για να διορθώσουμε το χρώμα.Το σώμα μας είναι ένα τέλειο μηχάνημα.Ξέρει πολύ καλά τι να κάνει.Ας του έχουμε εμπιστοσύνη.